woensdag 27 mei 2009

Spreken en Luisteren

Grondbeginselen van menselijke communicatie: Spreken en Luisteren

Spreken is slechts zinvol als er een luisteren is. In het open en onbevangen luisteren ligt de mogelijkheid besloten voor een waarachtig gesprek. In zulk luisteren stelt men zich open voor de ziel van degene die spreekt. Maar onbevooroordeeld en onvooringenomen kunnen luisteren is hiervoor een voorwaarde. Wie niet zelf zijn wezen, zijn hart d.i. met geopend gemoed luistert, maar slechts verstandelijk toehoort, zal nimmer verstaan. Hoe zou zich dan, zonder verstaan, een goede verstandhouding kunnen ontwikkelen?

De, vooringenomen of bevooroordeelde, toehoorder zadelt zich op voor de discussie; gordt zich aan voor de strijd in veelal zinloze polarisatie van het debat. In de discussie worden standpunten verdedigd, argumenten aangedragen, die tegen de standpunten van de ander ingaan; kwesties worden besproken die uit verschillen van meningen voortvloeien; kortom: zaken “ter discussie” gesteld waarover men niet tot overeenstemming kan geraken en wellicht – reeds door het uitgangspunt – nimmer zal geraken, getuige het feit, dat vele discussies uitlopen op twistgesprekken of ruzies, waarin, ondanks alle goede wil zich tot het zakelijke te bepalen, polarisatie en verwijdering tussen mensen het gevolg is en van elkaar verstaan geen sprake meer. Een euvel waaraan onze maatschappij vaak bloot staat.

Door het persoonlijke van de eigen beperkingen te overschrijden en te treden binnen de gezamenlijkheid van een 'wij' kunnen we ontdekken hoe simpel en eenvoudig het is, in open en onbevangen goede verstandhouding samen te zijn.

Geciteerd uit: Vriendschap en persoonlijke vrijheid. F. Veldman

7 opmerkingen:

  1. Misschien ga je ervanuit dat je het altijd met elkaar eens zou moeten zijn en dat is gelukkig niet altijd zo. We zijn nu eenmaal geen eenheidsworst. Discuseren kan heel verhelderend zijn mits de juiste regels in acht worden genomen. Je voert argumenten aan zonder je daar mee te vereenzelvigen en je ermee te identificeren. Op basis daarvan kunnen de standpunten bepaald worden en is het niet meer nodig je gelijk te halen, maar kijken of je duidelijkheid in de verschillen kunt krijgen. Als je geen nieuwe argumenten meer aan kunt voeren verval je niet in je oude, maar staak je de discussie tot je na overdenking misschien nieuwe hebt gevonden. Zo niet dan is er misschien iets duidelijker geworden.
    In het Boeddhisme is het discuseren een kunst op zichzelf en heel boeiend. Juist in die discussie kun je leren je standpunt niet met jezelf te vereenzelvigen. Dan wordt het een oefenproject voor het loslaten van het ego en ook het leren luisteren naar de ander.
    Wij laten ons helaas meeslepen door ons ego en denken dat wij ons standpunt ZIJN, luisteren dan al niet eens meer. Ik denk dat daar meer het probleem zit. Maar ook dat schrijf je al.
    Cor, ik denk er dus een beetje anders over, want ik discuseer graag.
    Daar waar jij het hebt over de persoonlijkheid overstijgen daar zit de kneep en dan mag ik graag discuseren om ervan te leren. Gelijktijdig kun je dan naar je eigen houding binnen de discussie reflecteren en zien hoe je je misschien toch weer ophangt aan je argumenten. Een goede leerschool.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je trouwens gezien dat Maryan er weer is. Ze staat onder Margreetz in mijn typelist met een nieuwe weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In wezen zijn we het met elkaar eens Elly. Je zegt dat de juiste regels in acht genomen moeten worden en dat is nu precies waar het om gaat. Hier wordt gezegd dat als je een gesprek ingaat met vooringenomen standpunten er dan geen oplossing en/of zelfs geen compromis mogelijk kan zijn. Ik ga er zelf vanuit dat je in de discussie het niet met elkaar eens hoeft te zijn. Het standpunt van een ander kun je van alle kanten bekijken en becommentariëren én accepteren dat men er anders tegenaan kijkt dan jezelf doet. Maar het gaat er wel om dat je ook echt luistert, iets dat voor veel mensen toch soms moeilijk is. Evenals jij hou ik ook van discussiëren, in de discussie, het letterlijk woorden geven, wordt een situatie ook vaak voor jezelf helderder.
    Het eerste gedeelte van dit logje is eigenlijk de oplossing voor het tweede deel. Het derde gedeelte een soort conclusie die hoop geeft op een goede verstandhouding met allen, ook als de meningen verschillen.
    Wij verschillen niet echt van elkaar denk ik.
    Dank voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat betreft Maryan, bedankt voor het doorgeven van haar nieuwe weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik begreep eigenlijk ook wel dat we hier een beetje op dezelfde lijn zaten. Ik vind het ook niet noodzakelijk om tot een eender standpunt of oplossing te komen in een discussie. Het geeft meestal weer genoeg stof tot overdenking en dat is er zo leuk aan.
    Heeft lang geduurd voor ik nog eens reageerde.
    Gaat het een beetje met de pijn?
    Slaap lekker en pijnloos vannacht
    dag dag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zit misschien nog achter je computer Elly,
    Wat betreft Spreken en Luisteren, we zijn het echt wel met elkaar eens, maar soms wil je de dingen wat stellig neerzetten.
    -Het gaat een heeeeeeeeel klein beetje beter met me. Of dat alleen door de medicijnen komt weet ik niet. Ik hoop dat de acupunctuur hier ook bij helpt. Wel heb ik nog steeds pijn, maar nu toch ook een beetje hoop.
    Welterusten alvast, tot de volgende keer.
    Liefs, Corrie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee ik zat er al niet meer achter, maar nu kijk ik hier dus weer en ga nu de rest van je log bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen