zaterdag 23 mei 2009

Kerkdienst

Vanavond in Hoenderloo de kerkdienst bijgewoond. 's Zaterdagsavond wordt in de protestantse Heldringkerk een katholieke mis gehouden. Een fantastische jarenlange samenwerking tussen deze twee richtingen. Het is een kleine kerk, er is gemeenschap. Je bent er echt aanwezig en wordt gezien. Lang geleden was er behoefte aan een katholieke dienst in Hoenderloo. Mensen die 's zomers op campings of in vakantiehuisjes logeerden en naar de kerk wilden moesten daarvoor ver weg. Bijvoorbeeld naar Apeldoorn, Arnhem of Loenen. Ook voor de mensen uit Hoenderloo zelf was het aangenaam om in eigen plaats te kerken. Zo is deze zaterdagavonddienst ontstaan.
Het was een heel bijzondere avond. Uit Zuid-Holland was een grote familie die in Hoenderloo logeerde om een 50-jarig huwelijksfeest te vieren. Zij wilden dit feest beslist vooraf laten gaan door een mis uit dankbaarheid.
De pater die al 40 jaar voorgaat speelde prachtig in op deze gebeurtenis.
Waarom ik naar Hoenderloo ga? Deze pater heeft de gave van het woord. Iets dat je niet van elke priester kunt zeggen helaas. De intentie, de eerlijkheid, de eenvoud en tegelijkertijd de indringende waarheid die hij met zijn woorden vertolkt doen me steeds met een rijk gevoel naar huis gaan. Welke woorden dat zijn? Je moet erbij zijn om dat te kunnen ervaren. Een poging om dat over te brengen zou afbreuk doen aan het speciale van deze dienst. Elke dienst is hier speciaal. Als er meer mensen waren die deze gave zouden hebben zaten de kerken vol.
Ik word er door geraakt.

Nog één week en het is Pinksteren.
Een feest dat door veel mensen niet begrepen wordt.
Voor mij Hét feest van de kerk.
De Heilige Geest die ons is komen toevallen.

2 opmerkingen: