donderdag 19 februari 2009

Liliane


De oprichtster van het Liliane Fonds, Liliane Brekelmans-Gronert is 16 februari overleden op 79-jarige leeftijd. Een bijzondere vrouw in het leven van kinderen met een handicap. Samen met mensen ter plaatse geeft het Liliane Fonds al bijna 30 jaar rechtstreekse, kleinschalige en peroonsgerichte hulp op maat aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden.
Liliane, zelf getroffen door polio kwam op het idee in 1976. Op een reis door Sumatra leerde ze een meisje kennen dat gehandicapt was. Terug in Nederland bleek geen enkele instantie zich voor jonge gehandicapten in te zetten.
Liliane besloot zelf te gaan sparen en hield niet meer op. In het eerste jaar 1980, hielp de stichting 14 kinderen en vorig jaar 81.107.

In 1979 beëindigde ik de studie Podotherapie. Een aantal mensen, waaronder ikzelf, heeft deze toen nog experimentele studie gevolgd om de lesstof te bepalen voor een officiële opleiding tot podotherapeut. Inmiddels zijn er verschillende HBO-opleidingen in het land.
In het bestuur van de toen opgerichte beroepsvereniging was ik penningmeester. Bij het opstellen van doelen vond ik het doneren aan een stichting die zich bezig hield met het mobiel maken van vooral kinderen een mooie mogelijkheid om te steunen. Helaas is dat toen niet van de grond gekomen.
In de podotherapie is het doel eveneens mensen mobiel te maken en van pijn af te helpen. Daar zijn vele manieren voor.

De eerste hulp die door het Liliane Fonds gegeven werd was het leren de mens voor zichzelf te leren zorgen. O.a. door het maken van schoeisel, bijvoorbeeld van oude autobanden. Dat heeft me altijd gefascineerd. Later werden door specialisten allerlei hulpmiddelen gemaakt, prothesen en nog veel meer. Nu is het een stichting, een prachtige organisatie met veel kennis.
Kijk maar eens op de site: www.lilianefonds.nl

Liliane heeft een tulp met haar naam gekregen.
De "Liliane Gronert Tulp".
Helaas heeft ze de doop niet meer mogen meemaken.

Liliane, een bijzondere vrouw die niet vergeten mag worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten