maandag 30 november 2009

Advent


Advent
December Het is koud en guur en de mensen blijven steeds meer binnen. In de natuur is weinig kleur en fleurigheid. Alles trekt zich terug in zichzelf, de aarde is ontvankelijk en wacht. Het is vroeg donker. In oude culturen is deze periode van het jaar toegewijd aan de zon en het terugkeren van het licht. Men verkeerde in onzekerheid of de dagen ooit weer zouden lengen. De angst voor het duister werd bezworen met gebeden dat het licht weer zou terugkomen. Het is niet vreemd dat wij in deze tijd van verwachting en geboorte van het Licht vieren.

Verlangen naar Licht
In deze donkere tijd worden we ons bewust van het verlangen naar licht. In de adventstijd steken we in de kerk elke zondag een kaars aan. Ook thuis kun je het licht binnenbrengen om stil te staan bij de vragen in je hart. In afwachting van wat komen gaat en in de hoop en het vertrouwen dat eens zal uitkomen wat ons is beloofd.

Er staat iets te gebeuren
Wachten is geen passief afwachten, niets doen. Het is een actief proces van waken en alert zijn op wat gaat gebeuren. In de advent worden we opmerkzaam gemaakt van wat ons te wachten staat. We horen of lezen over de profeet Jesaja die ons vertelt dat er uitzicht in de ellende is; die ons oproept om ruimte te maken zodat God naar ons toe kan komen. Ook Johannes de Doper vertelt ons dat het goed mis is in onze samenleving. In deze tijd weer een heel actueel onderwerp. Doe er wat aan zegt hij, anders kun je het licht niet ontvangen. Het waarachtige Licht, dat iedereen verlicht, was komende. We worden in deze tijd voorbereid op de komst van een heel bijzonder iemand. Een kind dat Jezus zal heten.

Vieren
We zijn al zo'n twintig eeuwen bezig Zijn geboorte te vieren. Overal ter wereld wordt kerstmis op eigen wijze gevierd. Geen feest dat met zoveel liefde en zo intens gevierd wordt al kerstmis. We weten natuurlijk ook wel dat kerstdiners, kerstkaarten en kerstcadeaus, noch de kerstboom en de kerstman iets te maken hebben met het vieren van de geboorte van Jezus.
De traditionele missen, kerstnachtvieringen, kerstbijeenkomsten met samenzang. De prachtige muziek die speciaal voor advent en kerstmis geschreven is, de beeldende kunst en zo zijn er nog meer voorbeelden; dit alles raakt ons in ons diepste gevoel. Bijna reikt de hemel aan de aarde. Dit benadert al heel goed wat de bedoeling van kerstmis is. Maar waar gaat het werkelijk om?

Een belofte wordt ingelost
Het kind Jezus wordt gezonden om ons voor te leven wat Liefde is. Dat is iets waar we ons op kunnen verheugen. De komst van Jezus als de Christus is eveneens een belofte. Christus slaat niemand over. Je herkent Zijn aanraking in allesomvattende tederheid. Zijn Liefde breidt zich uit naar iedereen. Zijn ogen aanschouwen de Liefde van God in al wat Hij ziet. Niemand is uitgesloten en iedereen mag het Licht ontvangen. Het Christusbewustzijn brengt het licht in onze harten. En waar Licht is kan inzicht komen hoe te leven. Terwijl de duisternis in de wereld ons meer en meer omsluit moet ons innerlijk licht in kracht toenemen, zodat de wereld verlicht kan worden en we tot teken zijn in deze tijd.

Opnieuw geboren worden
De mysticus, meester Eckehart zegt: 'Als Jezus niet ook in jou geboren wordt, is hij voor niets geboren.' Hoe geven we gehoor aan die oproep? Bedoelt meest Eckehart misschien dat kerstmis niet alleen het vieren van Jezus' geboorte is, maar het vieren van die in ons, door Hem. De komst van Jezus in ons eigen leven, in ons innerlijk. Geboren worden is opnieuw beginnen. Vieren we elk jaar dat 'opnieuw beginnen', omdat we verzuimd hebben om Jezus in ons opnieuw geboren te laten worden? We blijven vieren tot in ieder van ons Jezus en de Liefde aanwezig is.
Elke dag wordt ons aangereikt om die keus te maken.

Wegwijzer
In de advent gaat de ster ons voor als wegwijzer, een licht in de duisternis van ons leven. Waar slechts één straaltje licht is, is de duisternis al verdwenen. De vervulling van het verlangen is thuis komen bij God. Het wachten is vooral een wachten op inzicht. Inzicht is naar binnen gericht zien. Wanneer we voorbij de uiterlijke dingen kunnen kijken die bij kerstmis zijn gaan behoren, wanneer we in de advent wachten en waken dan kunnen we het Licht vinden.

1 opmerking:

  1. Prachtig log corrie. Heel goed om weer bij stil te staan. Ik merkte hoe gejaagd ik was omdat ik ook nog zoveel moet doen. en al lezend werd ik me bewust om alles met aandacht te doen. Al;les heeft zijn eigen tijd en bewustwording nodig. Ik hoop dat in deze tijd heel veel mensen bewust zullen worden dat het gaat om de geboorte van een vreugdevol chrisutkind in onze harten.
    Jaren geleden schreef ik een gedichtje nmmet zoiets als:\Er is een kind geboren, geboren in mijn hart.

    dag dag lieve meid
    heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen