donderdag 5 november 2009

Icoon fase 1 - Krijt

We beginnen met een eenvoudige afbeelding.

Al een paar dagen ben ik bezig met het prepareren van een plaatje MDF. Dat is nodig omdat ik a.s. maandagavond begin aan een cursus iconen schilderen. De eerste opdracht was om zo'n plankje te prepareren met een onderlaag. Die onderlaag moet bestaan uit een mengsel van champagnekrijt en gelatine. De verhoudingen zijn erg belangrijk. Het mengsel heet levkas. De levkas moet in minimaal vijf lagen opgebracht worden. Zo glad als mogelijk is en daarna moet het geschuurd worden tot het spiegelglad is. De levkas moet elke keer weer au bain marie gewarmd worden, want na afkoeling wordt de massa stijf.
Op mijn plankje zitten nu inderdaad vijf lagen maar ik ben er nog niet klaar mee. Na het schuren is de oppervlakte prachtig glad maar als je er langs kijkt zitten er nog een paar heel vage oneffenheden in. En dat is uit den boze. Elke oneffenheid is later zichtbaar en vooral het bladgoud zal dan niet mooi strak zijn.
Dus.... weer levkas maken, hopen dat de minieme holten opgevuld worden en dan weer schuren, schuren, schuren en nog eens schuren met steeds fijner schuurpapier.
In mijn werkkamertje is het inmiddels wit geworden. In de keuken waarheen ik de actie heb verplaatst is het heel erg wit en stoffig geworden. Mijn kleren zijn deels wit, mijn handen geschuurd, ik heb uiteindelijk met mijn handen en water getracht het krijt zo glad mogelijk te strijken. Een hele klus.
Morgen zal het uur van de waarheid aanbreken. De laatste poging.


I en II
Enkele fasen van het iconen schrijven.


III en IV
Later meer!

2 opmerkingen:

 1. Wat een geduld werkje. Past denk ik goed bij jou. Dat kan je wel.
  elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O ja en succes vandaag ermee dus

  dag dag
  elly.

  BeantwoordenVerwijderen