maandag 30 november 2009

Icoon fase 4 - Kap en onderkleed

Als huiswerk moest de kap en het onderkleed met een onderlaag geschilderd / geschreven worden. Het viel me niet mee.

Voor de ei-emulsie heb ik drie eieren verspeeld, maar uiteindelijk is het gelukt. Alleen de heel schone eidooier mag gebruikt worden, dus steeds het wit afspoelen met koud water. Het vlies van de dooier mag er niet bij en toen ging het een paar keer mis. Er moet kruidnagelolie en verschaald bier in vermengd worden. Het ruikt wel lekker, de olie dan. Het mengen van de pigmenten met ei-emulsie en water is een heel precies werkje.


Elke druppel telt en kan de verf vernielen als de dosering niet goed is. Het mag niet glimmen, maar ook niet afgeven. En hoeveel moet je aanmaken voor een bepaald oppervlak. Lastig.

Bovenaan het resultaat tot nu toe. De lamp erbij verlicht het aureool al mooi!

Wordt vervolgd.

5 opmerkingen:

 1. Hoi Corrie.

  Tot hier ben ik gekomen.
  Ben ik even weg en zet jij er zoveel interessante dingen op.
  Wat een geduld heb je nodig om een icoon te maken. Maar het gaat er wel prachtoig uitzien.
  Dan nog een expo, ik ben benieuwd en dat gedicht van de vogels is ook zo teder en mooi om te visualiseren. Ik zie het voor me.
  Maar verder kom ik nog even niet met lezen.
  Tot de volgende keer.

  groetjes
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er staat dat mijn reactie is gepubliceerd, maar ik vind het niet terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Corrie,

  Wat leuk om je proces van je eerste ikoon schrijven te volgen. Zelf heb ik dit stadium jaren geleden al doorgemaakt en ik ben intussen redelijk gevorderd en vele ikonen verder. Maar je blijft leren hoor, en je wordt langzaamaan steeds beter. Je schreef trouwens dat je het jammer vindt om het bier/wijn weg te moeten gooien. Nu zijn er vele recepten, ik geef je graag de mijne: 1 eidooier (doorgeprikt), dezelfde hoeveelheid water, 3 druppels azijn. Dit werkt uitstekend.
  Succes met je ikonen schrijven en het belangrijkste, geniet ervan, het is een mooie meditatie.
  Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eveline, leuk dat je reageerde. Je bent nu bij fase 4 gekomen, heb je de rest ook gezien? Het uiteindelijke resultaat vind ik goed geslaagd.
  Uiteraard is de eerste waarschijnlijk het meest spannend. Ik word ongewild gedwongen even niet te schilderen of om iconen te schrijven. Hand gebroken en mag nog geen spanning op de hand zetten. Mijn engelen mogen dus nog niet vliegen.
  Het recept zal ik eens proberen als ik weer zover ben. Bedankt.
  Het was jaren een wens om iconen te schrijven en het is er toch uiteindelijk van gekomen, daar ben ik erg blij mee. Het is heerlijk om er mee bezig te zijn.
  Bedankt voor je reactie, als je nog meer tips hebt dan houd ik me aanbevolen.
  Hartelijke groet, Corrie.

  BeantwoordenVerwijderen