maandag 23 november 2009

Icoon fase 3 - Bladgoud

Vorige week donderdag weer verder gegaan met de icoon. Fase 3. Het bladgoud is opgebracht. Een lastig karwei. Eerst moest de nimbus of het aureaool afgedekt worden met schellak waaraan alcohol was toegevoegd. Een precies werkje. Daarna werd over deze laag voorzichtig Mixtion gepenseeld. Na enige minuten drogen begon het beleggen met bladgoud.
Wij als beginnelingen kozen voor de imitatiegoud-blaadjes, vanwege de hoge kosten voor het echte bladgoud. Je wist maar nooit of het de eerste keer zou lukken tenslotte.
Met een pincet en papieren onderblaadjes moest heel voorzichtig het goud op de voorbewerkte nimbus gelegd worden. Dat lijkt makkelijk maar een niet eens zo'n diepe ademhaling is genoeg om je goud aan de andere kant van de tafel te moeten zoeken. Gelukkig lukte het wel aardig. Heel voorzichtig wordt dan het goud gladgestreken. Met een papieren blaadje erboven uiteraard, want anders beschadigd het goud. Later wordt het nog afgewerkt met was of met lak.
Hierna wordt het niet plakkende goud met een heel zachte kwast losgewreven. Het resterende goud opgevangen en voorzichtig in een glazen potje gedaan. Grotere stukjes kunnen later nog gebruikt worden. Van het stofgoud kan nog verf gemaakt worden.
Steeds moet de icoon in een schone doek beschermd worden en
voorzichtig meegenomen naar huis.
Fase 4 is het beschilderen van de tekening.


We hebben zeven pigmenten meegekregen.

Als huiswerk moeten we de kap en het kleed schilderen. Gelukkig is er uitgebreid verteld hoe dat moet gebeuren.
Eerst een ei-emulsie maken en kruidnagelolie en verschaald bier of witte wijn toevoegen. Ik drink geen van beide dus jammer van de restjes. Hierna de pigmenten tot verf maken en de ei-emulsie toevoegen. En dan maar hopen dat je voldoende gemaakt hebt anders kun je dezelfde kleur weer moeilijk opnieuw mengen.
Ik ben benieuwd of en hoe het lukt.
Later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten