zondag 5 april 2009

Concert

Vanavond, zaterdag, in Orpheus, onze geweldige concertzaal een concert bijgewoond van het Radio Filharmonisch Orkest. Dirigent was Jaap van Zweden.
-Uitgevoerd werd een compositie van Peter van Onna -'Imbroglio'. [De Nederlandse première].
Uiteraard een modern stuk. Met deze nieuwe compositie laat van Onna horen dat hedendaagse muziek niet synoniem is voor hard of agressief. Zijn muziek is toegankelijk, kleurrijk, maar zet je soms onverwacht op het verkeerde been. Imbroglio betekent verwarring, bedrog. Het was heel intrigerende muziek. Stevig, maar met prachtige delen door een groot orkest gespeeld.
- Als tweede Mozart's Pianoconcert nr 23 in A, KV 488. Gespeeld door Maria João Pires. Waarschijnlijk kun je het niet mooier horen. De prachtige lichte touche van Pires maakte dit stuk tot een adembenemende schoonheid.
- Na de pauze het Concert voor Orkest van Béla Bartók. Ik kende dit werk niet. Heb er wel van genoten. Er klinkt bij Bartók altijd wel Oost-Europese volksmuziek in door.
Jaap van Zweden heeft een geweldige slag van dirigeren. Een genot om daar ook naar te kijken. Jammer alleen dat je een dirigent op de rug ziet.
Alles bij elkaar een mooie avond. Alweer het laatste concert van ons abonnement van dit seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten