dinsdag 28 april 2009

Labels en Categorieën

De lijst met labels die aan de zijkant van mijn blog staan wordt een beetje onoverzichtelijk. Dat leest en zoekt niet echt makkelijk meer. Ik ga mijn berichten daarom langzaam maar zeker onderverdelen in categorieën.
Hoe? Ik denk dat ik al mijn berichten moet nalopen en daar de veranderingen in moet aanbrengen. Het lijkt me een heel werk maar als ik het nu niet aanpak kom ik er over een poosje helemaal niet meer uit.
Of.... is er iemand die de aparte labels makkelijker vindt om iets op te zoeken?
Laat het me dan weten a.u.b.

zondag 26 april 2009

Maan

De maan groeit gestaag
de wereld verder brengend
weer een maand later.
Cornelia

Stenen

Gedichtjes en foto's van mijzelf.


Een steen met glinsterende ogen
vond mij
We gingen samen verder

Beiden op pad gegaan
hij van boven gekomen
ik van beneden.
Waar gaan we heen?
Kijk hier ben ik,
ik wil gevonden worden.
Laat me jouw wereld zien,
ik toon je de mijne.

Hoe klein ik ook ben,
als je me in het water gooit
bepaal ik de loop van de rivier.

Sterk en wit
vuur kan ik maken
maar niet zonder wrijving.

Heel even dat moment
niet zonder elkaar te kunnen.

Een rugzak vol.

Liefde

zaterdag 25 april 2009

Het geheim van het Vaticaan

- In 1638 schreef de Italiaanse componist Gregorio Allegri een werk voor negenstemmig koor. Dit 'Miserere mei Deus' wordt wel een van de beroemdste en mooiste gewijde muziekstukken genoemd. Deze compositie schreef Allegri toen hij verbonden was aan de pauselijke kapel in Rome ten tijde van paus Urbanus VIII. Het koor wordt gesplitst in een vier- en vijfstemmig koor. Het vierstemmig koor is bijzonder vanwege de twee solopartijen die in die tijd door een castraat werden vertolkt. Een ervan reikt met zijn hoge C's tot stratosferische hoogte. Dit bijzondere gedeelte maakt de compositie zo uniek.
- Hoe uniek ook, de werkelijke reden van de unieke plaats in de muziekgeschiedenis is deze: Dit fantastische en hemelse kunstwerk werd beschouwd als zó spiritueel, zo dicht bij een aanraking van de Almachtige, dat de paus had verordonneerd dat alleen zijn eigen koor uit de Sixtijnse kapel het werk mocht zingen en dit slechts eenmaal per jaar tijdens de Goede Week. Deze uitvoeringen waren omgeven met een sfeer van rituelen en mystiek. De kopieën van de muziek werden de rest van het jaar zorgvuldig in de kluizen van het Vaticaan bewaard en angstvallig verborgen voor componisten en koordirigenten.
- Dit gewijde stuk muziek, Allegri's 'Miserere' werd als gevaarlijk of bedwelmend beschouwd. Jaarlijks reisden veel componisten naar Rome om dit werk te kunnen beluisteren. Na de rituelen en het doven van de kaarsen begint pianissimo het Miserere. Volgens Mendelssohn maakten vooral de allereerste klanken diepe indruk op hem. Na anderhalf uur wordt de stilte plotseling verbroken door een magistraal akkoord: het is bitengewoon treffend en men ervaart een diep gevoel van de kracht van de muziek......
- In 1770 hoorde de veertienjarige Mozart dit Miserere. Nadat hij het één keer gehoord en onthouden had schreef hij de muziek punctueel op papier zodat iedereen het kon lezen. Het werd zodoende langzaam maar zeker verspreid en regelmatig vertolkt.
Wat zou het prachtig zijn als dit werk in onze kerken gezongen zou kunnen worden. Bijna geen kerk beschikt nog over koren die deze compositie kan laten klinken. Het mooist is het natuurlijk om life bij een concert aanwezig te zijn, om te kunnen ervaren of dit werk de spirituele macht heeft die paus Urbanus eraan heeft toegeschreven.

De macht van muziek is veel sterker dan we soms willen toegeven.
Muziek kan iemands leven veranderen.

Dat is de reden waarom de paus Allegri's Miserere diep in de kluizen heeft opgeborgen. Hij had de kracht ervan ondergaan en wilde die beheersen.
Het werk werd het laatst in de Sixtijnse kapel uitgevoerd in 1870.
- Het geheim is inmiddels allang geen geheim meer.
Gelukkig maar!!!
Een deel eruit kunt u hieronder beluisteren.



Na alle verkeerde signalen die de laatste tijd vanuit Rome komen is dit muziekstuk nog een beetje een zalfje voor de gekwelde ziel.

vrijdag 24 april 2009

Weelde


In onze flat bestaat een z.g. 'bloemenpot'.
Bij ziekte of ander leed krijgt de betreffende bewoner een boeket bloemen.
Na mijn operatie was ik deze keer aan de beurt en kreeg een prachtig lenteboeket.
Ik noem dat weelde en ben er erg blij mee.
Hartelijk dank Boterbloemers!

Verdriet


Dag van de Aarde

Woensdag was het de dag van de aarde. Hoe die aarde en alles wat erop leeft en groeit er gekomen is, ach doet het er eigenlijk toe? We zijn er en dat is misschien het belangrijkste. Het boekje van Jean Effel geeft een humoristisch kijk op het ontstaan van onze wereld. Een paar leuke afbeeldingen heb ik hieronder samen gebracht.
Geniet ervan.
Klik op de afbeelding zodat je ook kunt lezen wat erbij staat.


maandag 20 april 2009

Kijken

- Het leuke van een kijkoperatie met regionale anesthesie is dat je mee kunt kijken op een monitor wat de arts allemaal doet. Na afloop krijg je ook nog een paar fotootjes mee. Kun je zien hoe je er van binnen uitziet en wat er precies is behandeld. Ik vond het wel leuk om te zien.

- Tijdens mijn studie heb ik al gezien hoe een lichaam in elkaar zit, meestal in onderdelen. In Brussel bij de Vrije Universiteit Faculteit Geneeskunde is een museum waar alle delen van het lichaam in formaldehyde te bezichtigen zijn. Een vreemd schouwspel moet ik zeggen maar voor ons studenten heel leerzaam. Voor sommige studenten was de aanblik te overweldigend en de geur van de formaldehyde te heftig.


- Knie - Nog een beetje onzeker, toch al weer een eindje gelopen. De fysiotherapeut is al langs geweest en komt maandag met een oefenprogrammaatje. De eerste dagen en vooral de nachten vielen me niet mee. Veel pijn en ook veel spierpijn. Elke dag zal het wel beter gaan. Binnenkort loop ik weer in en op de wolken, met plezier.

maandag 13 april 2009

Ruimte

Vandaag heel veel gedaan om de ruimte die ik zo graag wilde creëren te verkrijgen. Veel gesjouwd, veel veranderd, veel weggedaan. Nog een flinke dag werk dan ben ik denk ik wel tevreden. Een logeerbed dat eigenlijk erg in de weg staat gaat binnenkort naar iemand die het goed kan gebruiken. Dat scheelt 200 x 90 cm vloeroppervlak. Voor de enkele keer dat iemand echt blijft slapen (bijna iedereen gaat weer terug naar eigen huis) heb ik een andere oplossing gevonden. Gelukkig vóór de 16e weer alles aan kant, want daarna zal het wel even lastig zijn om veel te doen. Behalve veel zitten en oefenen en weer lopen zonder stok.

zondag 12 april 2009

Pasen

Paasmorgen - Nieuw leven - Hoop - Licht - Bewustwording
Er werd me eens gevraagd welke kleur zou je Pasen geven.
Pasen is Licht. Het Licht zien. Pasen is een bewustwordingsproces dat de duisternis, de dood niet het laatste woord heeft. Iemand, Jezus, heeft dat met zijn voorbeeld aan ons duidelijk gemaakt en getoond.
Pasen, opstanding, is inzicht krijgen en gaan begrijpen dat we als kinderen van God onze verhouding tot Hem in het juiste licht moeten gaan zien, dat we weten dat niets ons kan scheiden van Gods Liefde.
Het is het weten dat we in het Licht van God staan. Door het Licht van Christus wordt mijn duisternis overwonnen.
Daarom is Pasen voor mij transparant, helder wit Licht.

Vulkaan

Vulkaanuitbarsting / http://www.wereldoriëntatie.net/

Soms schud de aarde, barst de vulkaan open,
moet de woede een uitweg zoeken.
Je zult maar vulkaan zijn.
Als de woede uit de vulkaan is wie schaad je dan?


maandag 6 april 2009

Het Is zoals het Is

Het is zoals het is.
Het is onzin zegt het verstand.
Het is zoals het is zegt de liefde.
Het is ongeluk zegt de berekening.
Het is enkel lijden zegt de angst.
Het is uitzichtloos zegt het inzicht.
Het is zoals het is, zegt de liefde.
Het is belachelijk zegt de hoogmoed.
Het is lichtzinnig zegt de voorzichtigheid.
Het is onmogelijk zegt de ervaring.
Het Is zoals het Is, zegt de liefde.
Erich Fried

zondag 5 april 2009

Fietstocht

Bosanemoontjes en Speenkruid

Groot Hoefblad
Vanmiddag was het lekker genoeg om samen met mijn vriendin een fietstochtje te maken. Fietsen gaat net een beetje beter dan lopen op het ogenblik. Van de fiets af is het dan wel weer minder fijn, maar vooruit maar. Gelukkig deze keer het fototoestel niet vergeten. Bij lopen zouden er vast veel meer foto's gemaakt worden. Steeds afstappen is ook niet alles.
Van mijn huis uit is het ca. twee kilometer en dan ben ik buiten de stad. Een fijne tocht eerst langs het kanaal. Na een aantal kilometers de brug over het kanaal overgestoken en via het open gebied naar Beemte-Broekland en De Vecht gereden. Daar nog even met een vriendin gesproken en weer verder langs de Wetering en door het mooie open land weer terug naar de stad. De snelweg tweemaal overgestoken. Het is wel een klim. De aanrijroute over de snelweg is lang en steil. Boven gekomen rusten we altijd even.
Foto vanaf overgang snelweg
Voor mij is het pas echt lente als ik een zwart lammetje heb gezien. Deze witte zijn de eerste van het seizoen die ik zie. Lief hè!
De eerste lammetjes
Er was veel te zien. Het uitbotten van de bomen en de planten. De lammetjes in de wei. Alles zo lekker nieuw. Een bescheiden zonnetje, wat wind, maar heerlijk moe weer thuis.

Concert

Vanavond, zaterdag, in Orpheus, onze geweldige concertzaal een concert bijgewoond van het Radio Filharmonisch Orkest. Dirigent was Jaap van Zweden.
-Uitgevoerd werd een compositie van Peter van Onna -'Imbroglio'. [De Nederlandse première].
Uiteraard een modern stuk. Met deze nieuwe compositie laat van Onna horen dat hedendaagse muziek niet synoniem is voor hard of agressief. Zijn muziek is toegankelijk, kleurrijk, maar zet je soms onverwacht op het verkeerde been. Imbroglio betekent verwarring, bedrog. Het was heel intrigerende muziek. Stevig, maar met prachtige delen door een groot orkest gespeeld.
- Als tweede Mozart's Pianoconcert nr 23 in A, KV 488. Gespeeld door Maria João Pires. Waarschijnlijk kun je het niet mooier horen. De prachtige lichte touche van Pires maakte dit stuk tot een adembenemende schoonheid.
- Na de pauze het Concert voor Orkest van Béla Bartók. Ik kende dit werk niet. Heb er wel van genoten. Er klinkt bij Bartók altijd wel Oost-Europese volksmuziek in door.
Jaap van Zweden heeft een geweldige slag van dirigeren. Een genot om daar ook naar te kijken. Jammer alleen dat je een dirigent op de rug ziet.
Alles bij elkaar een mooie avond. Alweer het laatste concert van ons abonnement van dit seizoen.

vrijdag 3 april 2009

Les Calvaires de Breton

PLEYBEN - LE CALVAIRE (1650) Foto: Henry & Bastien Prigent

Vandaag een 'paas'lezing bijgewoond van Instituut Posterheide uit Nijmegen. Dit is een instituut voor cultuurhistorische educatie en cultuurreizen. Het onderwerp was "Les Calvaires de Breton". De uitbeelding van de details van de Goede Week en Pasen. In Bretagne staan veel van deze calvaires. Een heel interessante lezing met veel uitleg vooral over de niet zo voor de hand liggende figuren op deze beeldenpartijen.

PLOUGASTEL - CALVAIRE BRETON Foto: Sandrine Lecuyer
Bijgaand wat foto's die ook in de lezing ter sprake zijn geweest. Ik heb ze op het net gevonden.
De moeite waard om via het net meer van deze calvaires te zien.

donderdag 2 april 2009

Avond

Binnen een halve minuut was de zon helemaal weg.

Ruimte

Al een poosje ben ik bezig om ruimte te creëren om te kunnen schilderen. Dat zou geen probleem moeten zijn ware het niet dat ik een grote bewaarder ben. Zodoende heb ik teveel kasten met een inhoud die waarschijnlijk al niet meer de waarde heeft die ik er eerder aan verbond. Eigenlijk moet ik dus rigoreus gaan ruimen. Dat valt me niet mee. Maar.... aangezien het schilderen me heel erg trekt zal ik er wel aan moeten geloven. Een vast plekje is daarbij natuurlijk veel aangenamer dan steeds de boel weer ergens anders heen verplaatsen. Soms wordt die hoeveelheid spullen, knipsels en dozen vol met van alles me ook te veel. Moed verzamelen dan maar. Wie een goede tip heeft om zo'n periode door te komen, ik houd me aanbevolen. Het woord 'RIGOREUS' moet een beetje vooraan in mijn gedachten blijven staan denk ik.

Virus

Net nu het weer zo lekker opknapt wordt ik getroffen door, naar ik hoop, de laatste kou.
Zo'n echt winterse verkoudheid met nies- en hoestbuien en tientallen zakdoeken. Dat die ultramicroscopische ziekteverwekkertjes zoveel schade kunnen aanrichten.
Virus
Het is wel een mooie foto van zo'n klein frutseltje.
Hier helpt geen antivirusprogramma tegen. Dan maar lekker in de zon en goed op mezelf passen.