donderdag 23 mei 2013

Lezing

Eerste Pinksterdag ben ik met mijn vriendin naar Utrecht geweest. Naar de Iconen-tentoonstelling "Goddelijke inspiratie" in het Catharijneconvent. Een expositie die zeer de moeite waard is. Ik heb er veel opgestoken. Niet alles vond ik mooi, maar dat is natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Ik ontmoette daar een Amerikaan uit Californië. We hebben heel veel gesproken over de getoonde iconen en over iconen in het algemeen. Ik heb zijn e-mailadres gekregen omdat hij me nog, voor mij niet leesbare, teksten wil opsturen. Hij kon veel ontcijferen. Hij heeft overal in Griekenland en Rusland en in Amerika cursussen gevolgd bij zeer beroemde iconenschrijvers. Ik hoor daar nog meer over van hem. Heel interessant. Hoe zijn werk is weet ik nu nog niet maar ik vraag daar later natuurlijk wel naar.
Aan diverse mensen ook nog een en ander uitgelegd als ze zeiden er niet alles van te snappen. En .... ja dan kan ik natuurlijk niet laten er iets van te zeggen.
Een heel mooi moment was er met een nog jonge beveiligingsman. Hij stond bij de Amerikaan en mij mee te kijken. Er ontspon zich een mooi religieus gesprek.Ook ontroerend. Te ingewikkeld om dat zo even weer te geven, maar het was wel heel bijzonder. Toevallig? deze week een paar keer al zulke gesprekken gevoerd. Misschien moet ik me daar in specialiseren!?
Even een beetje rust en dan ga ik me al wat voorbereiden op december. Daar heb ik best zin in. 
Er is me namelijk gevraagd om half december een lezing te  houden over iconen. Dat is een breed gebied. De geschiedenis is nogal uitgebreid dus moet ik veel studeren. Ook komt dan de diepere betekenis van een icoon en de techniek aan de orde. Ik heb al wel ideeën hoe ik dat ga indelen. 
Maar voor nu even geen icoon maar een idee voor een acryl schilderij uitwerken. 

2 opmerkingen:

  1. Interessant blog Corrie. Binnen de kennis over de iconen is denk ik heel wat te leren. Volgens mij zoveel dat er geen einde aan is. :-) Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de tijd die mij is gegeven die avond kan ik natuurlijk niet alles over iconen vertellen en laten zien Elly. Gelukkig maar want mijn kennis is zeker niet van een kunst/iconen/kenner. Toch denk ik dat ik voldoende kan duidelijk maken en ook wel laten zien. Mij spreekt heel erg aan wat de diepere betekenis en het diepere proces is. Nu nog bekijken of ik het technische gedeelte van het werken met een beamer onder de knie krijg. Op zo'n manier iets laten zien is natuurlijk leuker dan alleen praten. Kan ik misschien weer eens iets nieuws leren. Ook daar ben ik wel voor in.

      Verwijderen