maandag 20 augustus 2012

Ontmoeting


WATER

Ontmoeting III

Het vervolg op twee eerdere blogs over een interessante ontmoeting in de trein. Het ging over water. Het gesprek was te kort. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Waar gaat een interessante man met zoveel kennis heen, verder dan Apeldoorn. Dat moest volgens mij de universiteit in Enschede zijn. Ik zocht de website van de universiteit op en op de eerste pagina vond ik meteen het antwoord: Prof.dr.ir. A.Y. Hoekstra krijgt een eredoctoraat in Roemenië.
Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn bijzondere bijdragen aan de ontwikkeling van het vakgebied integraal waterbeheer en duurzame ontwikkeling. Enzovoort.
Een felicitatiemail van ons beiden is door hem heel erg gewaardeerd en hij wist nog precies waarover we in de trein gesproken hadden. Hij wenste me ook nog veel succes met mijn ‘vindingen’.
Zoals er een Ecologische-footprint bestaat Zo bestaat er ook een  “WATER-FOOTPRINT”. Deze watervoetafdruk is geïntroduceerd door prof. dr. ir. A.Y. Hoekstra. de Twentse hoogleraar van TU-Twente in Enschede. En met deze man spraken we in de trein.
CV.
Arjen Hoekstra is professor in Water Management aan de Universiteit Twente en is gespecialiseerd in water resources management, stroomgebiedbeheer, beleidsanalyse, systeemanalyse en de wetenschap van duurzame ontwikkeling. Hoekstra volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Delft, waar hij een MSc in civiele techniek cum laude behaalde en een PhD graad in beleidsanalyse. Hij heeft ervaring in diverse academische omgevingen in Nederland en daarbuiten. Hij bezocht meer dan vijftig landen ter wereld en heeft daardoor een breed internationaal netwerk. Hoekstra leidde en nam deel aan een breed scala aan interdisciplinaire onderzoeksprojecten en begaf zich op die manier op verschillende terreinen: van de milieu- en aardwetenschappen, engineering en economie tot de antropologie en beleidswetenschappen.
Meer over Arjen Hoekstra kun je vinden op de site van TUTwente.

Wat is een watervoetafruk? Onderstaand een artikel erover dat in de National Geographic heeft gestaan.


Je kunt de afbeelding met de rechtsklik kopiëren en plakken en daarna inzoomen. 
Het bestuderen waard.

Door de warmte, de hitte  van de laatste dagen ( 30°C. in de kamer) wordt steeds duidelijker hoe belangrijk water is. Door deze ontmoeting werd ik nog veel meer bepaald bij het gebruik van water. Iets waar ik toch al zuinig mee omsprong. Maar feiten en cijfers maken nog meer duidelijk.


Een ontmoeting om nooit meer te vergeten. Zoiets kun je toch maar mooi meemaken in een trein. We hebben ervan genoten.